Terug naar het overzicht

Release 3.25.0

Release 3.25.0 bestaat uit een aantal uitbreidingen en bugfixes.

Deze release zal woensdag 14 augustus uitgevoerd worden. De release is al wel op acceptatie beschikbaar en kan indien gewenst daar getest worden.

1. Koop en huur binnen 1 project

Vanaf deze Niki versie is het mogelijk koop- en huurwoningen binnen één project aan te bieden. Daarnaast is het mogelijk woningen zowel te koop als te huur aan te bieden.
Een koop en huur woning (soms ook bekend als te woon) heeft zowel een koop- als een huurprijs. Alleen projecten met de status “koop en huur” kunnen woningen met een “te koop / te huur” status bevatten.

2. Promotie kenmerken

Aan de kenmerken is een nieuw type kenmerk toegevoegd, het promotiekenmerk. De eerste toepassing is het promoten van woningen die meedoen aan OpenHuizenLink, tevens kan met een kenmerk de modelwoning(en) worden aangegeven.

3. 6-Positie postcodegebied

Niki is overgestapt van een 4-positie postcodegebied naar een 6-positie postcodegebied. Dit levert een veel nauwkeurigere plaatsing van projecten op Funda. Funda maakt namelijk geen gebruik van de coördinaten van het project, maar gebruikt de postcodelocatie. Omdat een 4-positie postcodegebied vrij groot is levert dit soms een behoorlijk afwijking op ten opzichte van de werkelijke locatie. Het postcodegebied wordt bepaald op basis van de coördinaat van het project en geeft geografisch gezien de dichtstbijzijnde postcode.

4. Beleggerstransactie

In het Niki beheer is een voorziening gemaakt om snel en eenvoudig een reeks woningen te markeren als een beleggerstransactie. Bij een beleggerstransactie wordt een reeks woningen verkocht aan een belegger. Door deze transactie specifiek te registreren als een beleggerstransactie kan hier rekening mee worden gehouden in het maken van marktcijfers uit de Niki database.

5. BAG code

De Niki database is verrijkt met een uittreksel van de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) Uit de BAG zijn alle adressen in Nederland opgenomen in de database. Woningen en kavels uit Niki kunnen daardoor op basis van adres (postcode en huisnummer) gekoppeld worden aan een unieke BAG adrescode. Uiteindelijk moet dit het koppelen aan andere data op basis van de BAG code eenvoudiger maken.

6. Verkooprapportage selectiecriteria

De verkooprapportage in het Niki beheer is uitgebreid met een filter waarmee het mogelijk is om alleen actieve of alleen relevante projecten te selecteren. Dit maakt het rapport overzichtelijker omdat oude en niet relevante projecten gefilterd kunnen worden.

7. Bugfixes

Voor vrije kavels is de invoer van een EPC niet meer verplicht. Vrije kavels krijgen ook geen standaard waarde van 0,8

Bij het uitgebreid zoeken op Niki.nl was het mogelijk te zoeken op namen van bestaande bouw projecten, dit is verholpen. Bestaande bouw is alleen beschikbaar voor koppelingen en doorleveringen en niet in de nieuwbouwzoeker van Niki.nl

8. Technische wijzigingen
XML invoer

Voor deze uitbreiding zijn een aantal nieuwe statussen geïntroduceerd:
koop / huur (id=7)
optie (koop) (id=8)
optie (huur) (id=9)
De status optie (id=2) is komen te vervallen en is vervangen door de optie (koop) en de optie (huur).
De XML is binnen projectdata uitgebreid met een type element. Met dit element kan het type project worden aangegeven (SALE, RENT of SALERENT). Het type vervangt het element isRentProject. Wanneer een type is aangegeven, dan wordt de waarde van isRentProject genegeerd. Als er geen type is aangegeven, dan wordt de waarde van isRentProject gebruikt om te bepalen of een project koop of huur is. Zo blijft de XML verwerking backwards compatible.

Projectservice (SOAP webservice)

Op projectniveau is saleRent uitgebreid met SALERENT naast SALE en RENT.
Op woningniveau is houseStatus uitgebreid met de status SALE_RENT.
Op woningniveau zijn er elementen toegevoegd voor de huurprijs en de huurconditie (rent en rentCondition). De huurprijs en conditie is alleen beschikbaar voor huur en koop/huur woningen. Voor backwards compatiblity bevat het element prijs ook de huurprijs wanneer het alleen een huurwoning betreft.
Op woningniveau is een element toegevoegd voor de BAG code.

Niki API (REST JSON service)

Op projectniveau is het project uitgebreid met extra waarde voor type namelijk ‘koop/huur’. Bij het opvragen van woningtype informatie kan in het geval van een koop/huur project met een parameter sale=true (koop) of sale=false (huur) worden bepaald hoe het project wordt teruggegeven. Standaard is sale=true.
Op woningniveau is de BAG code toegevoegd.

3rdParty feeds

In de 3rdparty feeds worden koop/huur projecten als koop en als huur opgenomen. Deze projecten komen daardoor twee keer in de feed.

Suzanne Gemmink
Deel dit artikel: