Terug naar het overzicht

release 3.10.0

De grootste wijziging in deze release is de vernieuwde admin.

Technisch zijn echter de volgende wijzigingen van belang:

Bestaande bouw

Niki ondersteund vanaf nu ook bestaande bouw. Maar omdat Niki staat voor Nieuwbouw Kiezen zal de bestaande bouw niet getoont worden op www.niki.nl. Bestaande bouw zal wel beschikbaar worden in de contentdoorlevering (feeds) en de project webservice. De contentdoorleveringen zullen niet standaard bestaande bouw aanbieden. Degene die bestaande bouw wil tonen kan dit laten aanzetten door de stichting LNP. Websites moeten wel eerst aangepast worden om bestaande bouw ook juist te tonen.

De invoer van projecten middels XML is aangepast om bestaande bouw te ondersteunen. Extra zijn de elementen existingRealestate (true/false) en buildYear (bouwjaar). true geeft aan dat het project en alle bijbehorende woningen bestaande bouw betreft. De default is false (nieuwbouw). 1996 bouwjaar van het project als geheel. Voor bestaande bouw is een bouwjaar verplicht. De wijzigingen zijn backwards compatible, niet aangepaste XML zal als nieuwbouw worden ingelezen.

EPC

Energieprestatiecoëfficiënt. http://nl.wikipedia.org/wiki/Energieprestatieco%C3%ABffici%C3%ABnt Op de achtergrond is Niki begonnen met de ondersteuning van EPC. Bij elke nieuwbouwwoning kan in twee decimalen achter de komma een EPC waarde opgegeven worden. De default waarde is 0.8 aangezien dat overheidswege de minimum eis is voor nieuwbouw.

De EPC waarde wordt nu nog niet getoont op Niki. In de toekomst zal dat wel gebeuren.

De XML invoer heeft een extra element epc als onderdeel van de woninggegevens.

Bijgewerkte schema’s en documentatie zijn weer te vinden op http://nieuwbouwkiezen.niki.nl/docs

Geplaatst door Douwe Douma op 20:29 0 reacties  Links naar dit bericht

Labels: Bestaande bouw, Energieprestatiecoëfficiënt, EPC

woensdag 25 februari 2009

Soap project service uitbreiding

We krijgen meldingen van clients die problemen hebben met het aanroepen van de NIKI projectwebservice. De files (brochures en plattegronden) komen niet mee.

In standaard Soap wordt binaire data als Base64 encoded tekst in de Soap XML opgenomen. Deze Base64 encoding kost enige rekenkracht en bovendien is het resultaat groter qua bytes dan de originele binaire data. Daarom maken wij gebruik van de MTOM Soap Extensie om binaire data geoptimaliseerd te versturen. Deze Soap extensie zet in de Soap XML alleen een reference ID van de binaire data. De binaire data zelf wordt daarna na de Soap XML binair doorgestuurd in een multipart mime message.

De Soap client kan daarna de binaire referentie ID in de XML gebruiken om de de MTOM verstuurde binaire data te koppelen.

Helaas zijn er nog soap clients die geen ondersteuning bieden voor deze soap extensie. Omdat wij deze clients toch toegang willen bieden tot onze webservice is er een workaround bedacht. Naast de originele projectservice is er een tweede service bijgekomen die qua requests precies hetzelfde werkt als de originele projectservice, alleen de binaire response is anders, deze wordt namelijk altijd base64 encoded verstuurd.

De originele projectservice WSDL URL met MTOM extensie: https://webservice.niki.nl/soap/project?wsdl

De tweede projectservice WSDL URL met base64 binaire data: https://webservice.niki.nl/soap/project_base64files?wsdl

Wij raden aan om, indien dit mogelijk is, de originele projectservice te gebruiken, omdat deze geoptimaliseerd binaire bestanden verstuurd.

Indien uw client niet compatible is dan kunt u voor de getFile actie de tweede URL gebruiken.

Voor PHP heeft Fundament All Media tegen vergoeding een kant-en-klare client.

De verwachting is dat er binnenkort een update komt van het 3rd party framework waarop onze webservice gebouwd is. Na deze update moet het wel mogelijk zijn om vanuit de client de MTOM extensie uit te zetten. Zodra dit mogelijk is zal de tweede project service URL weer offline worden gehaald en zullen de clients weer naar de originele URL moeten verbinden.

Geplaatst door Douwe Douma op 16:13 0 reacties  Links naar dit bericht

Labels: base 64 encoding, php client, webservice

Suzanne Gemmink
Deel dit artikel: