Terug naar het overzicht

Interview met Yvette Poell-van den Heuvel van Van Wijnen Projectontwikkeling West over de NMA tool

‘Uitgroeien tot dé tool voor ontwikkelaars’

Wat is het aanbod, wat zijn de transactieprijzen, wat is er al gerealiseerd en om welke woonoppervlaktes ging het? De Nieuwbouw Markt Analyse tool van Het Nieuwbouw Platform en de NEPROM helpt vastgoedpartijen om snel te kunnen schakelen als ze een gebiedsontwikkeling in het vizier hebben. De verzamelde data is afkomstig van collega-bedrijven die zich hebben aangemeld als deelnemer. “Samen is beter”, zegt verkoopmanager Yvette Poell-van den Heuvel van Van Wijnen Projectontwikkeling West. Ze was betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe tool, werkte er al mee in de pilotfase en ze hoopt dat zoveel mogelijk partijen gaan meedoen. “Meer informatie, geeft meer inzicht.”

Het is altijd een grote uitdaging voor vastgoedpartijen om uit te vinden waar consumenten naar op zoek zijn als er plannen zijn op een locatie aan de slag te gaan met een nieuwbouwproject. Twee-onder-een-kappers, rijtjeswoningen, appartementen of toch iets anders? Data over wat er al gerealiseerd is en wat er ter plekke in de pijplijn zit, kan helpen om tot een juiste beslissing te komen. Dankzij het gebruik van de NMA tool krijgen de deelnemers snel inzicht. “Met de tool werken is hartstikke makkelijk.”

Tender in Oud-Bijerland
Yvette en haar collega’s van Van Wijnen Projectontwikkeling West gebruikten de NMA tool al in de pilotfase toen er plannen waren voor een nieuwbouwproject in Oud-Bijerland. Van Wijnen won de tender. Hoe de tool werd ingezet? “We deden zelf onderzoek, gebruiken informatie van de gemeente en toetsten dit met data in de tool. Eigenlijk gaf de data uit de NMA tool de bevestiging voor wat we zelf al hadden onderzocht. Het is een controlemiddel.”

Eén druk op de knop
De verkoopmanager vertelt dat het belangrijk is dat de partijen die met de NMA tool werken de data volledig invullen. Zo volledig mogelijk. Het komt ook de betrouwbaarheid ten goede. De informatie kan van toegevoegde waarde zijn voor iedereen. “Als de data niet goed wordt ingevuld, kunnen we niet tot een goede tool komen

Dé tool voor ontwikkelaars
Ook is het belangrijk dat meer partijen zich aansluiten. Ze hoopt dat alle ontwikkelaars data gaan aanleveren. Ongeveer 70 procent doet al mee. “Als iedereen meedoet kan de tool uitgroeien tot dé tool voor ontwikkelaars. We moeten het samen gaan doen.” Het levert volgens Yvette enorm veel tijdwinst op met de NMA tool te werken, zodat ontwikkelaars niet hoeven te putten uit diverse andere systemen om een volledig beeld te krijgen van een gebied.

Weten wat er speelt in nieuwbouwland
Dat juist Het Nieuwbouw Platform en de NEPROM met deze tool zijn gekomen vindt ze begrijpelijk. “Zij weten als geen ander wat er speelt in de nieuwbouwmarkt.” Ze hoopt dat er in de toekomst ook nog een koppeling gemaakt gaat worden met andere data. Dit zou een mooie aanvulling kunnen zijn op de harde data die Het Nieuwbouw Platform in huis heeft. Ze denkt daarbij aan data over woonwensen van consumenten en woontrends. “Zodat we nog beter de gedachten van de consument kunnen volgen.” Maar de eerste vereiste is toch dat alle ontwikkelaars informatie gaan delen. “Het valt of staat met volledigheid.”

Wil je meer weten over de NMA tool? Kijk dan hier!

Suzanne Gemmink
Deel dit artikel: