Terug naar het overzicht

Interview met Josje Hoekveld van AM over de nieuwe NMA tool

‘Elkaar uitdagen om verder te komen’

Ze noemt het basic parameters. De data over prijsniveau, woon- en perceeloppervlakte en verkooptijd van nieuwbouwprojecten helpen andere ontwikkelaars bij het maken van de juiste keuzes. De Nieuwbouw Markt Analyse tool, ontwikkeld door Het Nieuwbouw Platform en de NEPROM, is een enorm handig hulpmiddel, zegt Josje Hoekveld. De woningmarktanalist van gebieds- en vastgoedontwikkelaar AM nam deel aan de pilot om de tool van de grond te krijgen. En recent gebruikte ze de tool om uit te vinden wat er verkocht was in een kleine gemeente in Zeeland, nabij de plek waar AM een nieuwbouwproject wilde starten. “De data gaven ons een beeld van de omvang van de nieuwbouw in die regio. We constateerden dat er geen appartementen waren gebouwd. Interessant dachten wij. Daar zou wel eens een markt voor kunnen zijn.”

Dankzij de Nieuwbouw Markt Analyse tool krijgen vastgoedpartijen een beeld van de markt en daarmee ook van de kansen voor zichzelf. Het is een soort quick scan, volgens Josje Hoekveld. “Het geeft een beeld hoe ons project zich verhoudt ten opzichte van andere nieuwbouwprojecten in de omgeving.” De data over referentieprojecten kunnen vervolgens worden aangevuld met eigen onderzoek. “Ik gebruik de NMA tool aanvullend op andere vormen van onderzoek. Ik kijk wat ik nog meer kan vinden en pluis bijvoorbeeld ook websites en brochures uit om een volledig beeld te krijgen van wat er speelt.”

In grafieken en tabellen
De data van de NMA tool worden weergegeven in tabellen met bouwnummers en in grafieken. De gegevens over prijsniveau en woonoppervlakte noemt de woningmarktanalist van AM erg relevant. En daarnaast ook data over perceeloppervlakte en verkooptijd. “De tool is belangrijk om een ander project te kunnen waarderen ten opzichte van ons eigen project.”

Een meter is een meter
Josje Hoekveld vond het enorm leuk om in een eerder stadium mee te denken hoe de tool er uit moest gaan zien en hoe het ingezet zou kunnen worden. Ze zou het fantastisch vinden als in de toekomst nog meer data aan de tool worden toegevoegd. Ze denkt daarbij aan informatie over het niveau van afwerking van een nieuwbouwproject. En bijvoorbeeld of het onder architectuur is gebouwd. Dat is een stuk lastiger dat de data die nu al in de tool is opgenomen. “Een meter is een meter. Daar valt niet over te twisten”, zegt ze om aan te geven dat kwalitatieve kenmerken lastiger zijn om op te nemen. “De data die er nu in zitten, zijn objectief.”

Elkaar scherp houden
Josje Hoekveld zou het liefst honderd procent dekking willen zien van de NMA tool. Dat alle ontwikkelaars data aanleveren. Ongeveer 70 procent doet al mee. Punt is dat hoe meer informatie er voorhanden is, hoe betrouwbaarder de informatie wordt. Vandaar de uitnodiging aan alle ontwikkelaars om ook deel te nemen. “Partijen die meedoen en data aanleveren, kunnen zelf ook profiteren van de tool. Ik geloof in transparantie. Met elkaar verder komen. We moeten elkaar uitdagen om met het beste product te komen. Elkaar scherp houden.”

Wil je meer weten over de NMA tool? Kijk dan hier!

Suzanne Gemmink
Deel dit artikel: