Terug naar het overzicht

Interview met Bram Boterman van Heijmans over de nieuwe NMA tool

‘Enorme hoeveelheid data niet ongebruikt laten’

Gemak en snelheid. De Nieuwbouw Markt Analyse tool van Het Nieuwbouw Platform en de NEPROM maakt het mogelijk voor vastgoedpartijen om snel data te combineren en te analyseren. Bram Boterman van Heijmans Vastgoed is gebruiker van het eerste uur. Hij was betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe tool, die ontwikkelaars helpt om nieuwe projecten goed in de markt te zetten. “De tool heeft de potentie om zeer waardevol te worden.”

Het Nieuwbouw Platform beschikt over ongelooflijk veel data als het gaat om locaties, prijsontwikkeling, woningtypes en andere gegevens die relevant kunnen zijn voor ontwikkelaars als ze een nieuwbouwproject gaan oppakken. Informatie waar tot voor kort eigenlijk weinig mee gebeurde. Pakweg anderhalf jaar geleden ontstond het idee om de informatie van Het Nieuwbouw Platform te combineren en beschikbaar te stellen aan leden van Het Nieuwbouw Platform. “Het Nieuwbouw Platform is eigenlijk de enige partij die zoiets kan opzetten, omdat het over enorm veel informatie beschikt. Het is een unieke kans.”

Een welkome aanvulling
De NMA tool is volgens Bram Boterman, manager E-commerce bij Heijmans, een welkome aanvulling op de data waar ontwikkelaars zelf al over beschikken. Een vastgoedontwikkelaar die een gebied tot ontwikkeling wil brengen, kijkt onder andere naar eerder verkochte woningen en prijsontwikkelingen in een regio. Dit om te bepalen hoe het gebied tot ontwikkeling gebracht kan worden. De eigen informatie en de kennis over een gebied kunnen dankzij de nieuwe tool vergeleken worden met andere relevante marktdata. “Ontwikkelaars kunnen zo toetsen of het vermoeden dat ze hebben juist is. Of de eigen visie klopt. Het is een steuntje in de rug.”

Al gebruikt tijdens de testfase
Heijmans Vastgoed ging al in de testfase aan de slag met de nieuwe tool: onder andere bij een grote gebiedsontwikkeling in de Vinex-locatie Vathorst in Amersfoort. Een plek waar veel verschillende partijen actief zijn en duizenden woningen zijn gebouwd of nog worden gebouwd. “We hebben daar gekeken naar de prijsontwikkeling per deelgebiedje en per type woning. Zo ontwikkelden we een idee welke deelgebieden in Vathorst het meest aantrekkelijk zijn.”

Niet afschermen maar delen
Het belangrijkste van de nieuwe tool is volgens Bram Boterman de bereidheid om te delen. Vastgoedpartijen worden uitgenodigd om eigen data aan te leveren. Deelnemers moeten het elkaar gunnen om gebruik te maken van elkaars data en dus bereid zijn informatie prijs te geven. “Het heeft niet zoveel zin om alles af te schermen. Dan krijg je zelf ook niets. Een aantal grote partijen hebben hun schroom aan de kant gezet en investeren in de nieuwe tool.”

Nieuwe deelnemers uitnodigen
Vastgoedpartijen die zich hebben aangesloten bij het initiatief van Het Nieuwbouw Platform en de NEPROM zijn vooral actief in en rond de grote steden. De initiatiefnemers roepen ook ontwikkelaars met projecten in de kleine steden en buitengebieden op om mee te doen. Hoe breder de tool wordt ingezet, hoe betrouwbaarder de informatie wordt. De manager E-commerce van Heijmans Vastgoed noemt het een modern en veelbelovend concept. Het is ook een logische stap: Big data en delen van informatie speelt een steeds belangrijkere rol in onze samenleving.

Wil je meer weten over de NMA tool? Kijk dan hier!

Suzanne Gemmink
Deel dit artikel: